Abalone around the world: Norsk

Abalone

Abalone kom på markedet som en virvelvind mot slutten av åttitallet, og det virket som om ”alle” måtte ha dette spillet. Det var på mange måter arvtageren til Othello. Nå er det noen år siden disse spillene kom på markedet, og det har ikke kommet noe nytt spill etter Abalone med samme gjennomslagskraft.

Når dette er sagt, så må det samtidig sies at det har kommet forslag på endringer og ikke minst revurderte regler til spillet. Blant annet har de endret mengden kuler som skal ut for å vinne fra 6 til 5 og antallet kuler som kan flyttes fra 3 til 4.

Begge spillere får 14 kuler som stilles opp på hver sin side av brettet. Hver runde kan spilleren flytte 1, 2 eller 3 kuler så lenge de flyttes i èn retning. Ligger kulene på en rekke, kan hele rekken flyttes, og om de skulle støte på motstanderens kuler skyves disse bakover så fremt spilleren som skyver har overvekt i retningen. Når en av spillerne har klart å skyve ut 6 av motspillers kuler av brettet, har han vunnet.

Og dette er faktisk konseptet i et nøtteskall, så vi vil ikke her gå gjennom et spill.

Det største problemet med mange abstrakte strategispill er at spillene har en innebygd førstemannsfordel, som betyr at spilleren som starter skal vinne om han/hun ikke gjør noen feil. Dette var også problemet med Abalone, så det er nå innført regelendringer til verdensmesterskapet utviklet av MENSA. Hovedendringen ligger i oppsettet av brettet, hvor svart og hvit ikke starter på hver sin side av brettet, men heller med en overvekt av kulere på den ene siden.

I tillegg til disse endringene har man lansert variasjoner med opptil 6 spillere på samme brettet. Gjenbruksverdien av Abalone har med andre ord blitt sterkt forbedret de senere årene, og det er absolutt verdt å finne frem igjen eller gå til anskaffelse av.

°°°°°°

Utgiver:  Abalone games
Utvikler:  Michel Lalet & Laurent Levi
Distributør: Norstar
Kategori: Lett strategi, Abstrakt strategi, 2 mannsspill
Antall spillere: 2 spillere
Tidsbruk: 20-45 minutter
Utmerkelser: 1989- Nominert, Spiel des Jahres

(source: http://www.brettspillguiden.no)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.